Săptămâna de lucru de 4 zile, în România: detaliile neștiute de români, despre cel mai curajos proiect de lege

de: Iulia Kelt
12 03. 2022

Cum ar fi ca săptămâna de lucru să țină patru zile, iar weekend-ul să aibă trei zile? În mod evident, extraordinar. Proiectul de lege inițiat de un grup de senatori PNL și USR este, de departe, unul dintre cele mai interesante, din ultima perioadă.

În cazul în care în contractul tău de muncă este stipulat că ești obligat față de angajatorul tău să prestezi 40 de ore de muncă, în fiecare săptămână, nu e motiv de îngrijorare, întrucât aici nu se va schimba nimic. Cu alte cuvinte, tot 40 de ore vei munci, însă repartizate în mod diferit, câte 10 pe zi, în companiile unde acest lucru este posibil, desigur. Așadar, vinerea poate deveni zi liberă, în care te poți bucura de un weekend prelungit pe care să-l petreci cu prieteni sau familia, după bunul plac.

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore/zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, se arată în propunerea legislativă PNL şi USR.

De ce e o idee bună pentru toată lumea să avem saptămâna de lucru mai scurtă

La această întrebare a răspuns chiar unul dintre inițiatorii proiectului, senatorul liberal, Daniel Fenechiu. Politicianul a declarat că, prin introducerea săptămânii de muncă de patru zile, se face economie consistentă la logistică, spre exemplu.

„Informaţiile pe care le-am primit din mediul de afaceri merg pe ideea că există anumite business-uri în care activitatea necesită o activitate de timp şi munca poate fi efectuată în 40 de ore pentru 4 zile, ceea ce înseamnă o economie de costuri logistice pentru a 5-a zi a săptămânii. Există cel puţin două tipuri de categorii interesate la perechea angajator-angajat în IT, comunicare, creaţie. A doua categorie este acolo unde nici în 5 zile nu poţi să acoperi o activitate săptămânală şi atunci poţi să mergi pe varianta cu 2 salariaţi într-o săptămână, cum ar fi pe o zonă de HORECA unde este o activitate full-time sau în alte locuri unde există o activitate continuă şi unde poţi să ai un angajat care să lucreze luni, marţi, miercuri, joi şi altul vineri, sâmbătă, duminică”, a declarat Daniel Fenechiu, recent, în plenul Senatui.

Rămâne de văzut dacă acest proiect de lege va trece și, mai ales, în cazul în care nu va întâmpina opoziție, cum va impacta, în mod punctual, performanța angajaților din anumite sectoare, unde acest tip de repartizare a muncii este posibil.